
Reziduuri de pesticide au fost găsite în probe de legume și fructe ce au fost analizate în laboratorul DSVSA Ialomița.
Reziduuri de pesticide au fost descoperite în probe de castraveți și grapefruit ce au fost introduse spre consum în România.
Un număr de 36 probe de legume și fructe pentru determinarea reziduurilor de pesticide au fost trimise din țară spre analiza laboratorului DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) Ialomița, în baza programului național de supraveghere.
„O probă de castraveţi şi una de grapefruit recoltate pe raza judeţului Braşov au fost declarate neconforme. Proba de castraveţi şi proba de grapefruit aveau limitele maxime admise depăşite pentru pesticidele formetanat, respectiv clorfenapir. Rezultatele au fost confirmate de Laboratorul Național de Referință pentru reziduuri de pesticide din produse de origine nonanimală din cadrul DSVSA București.”, au precizat reprezentanții instituției ialomițene.
Probele de castraveți au ca țară de origine Grecia iar proba de grapefruit provine de la fructe aduse din Africa de Sud și au fost introduse pe piață prin intermediul unui importator din județul Ilfov.
„Datorită faptului că ambele probe sunt improprii consumului uman, a fost notificată Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor de proveniență a probei, precum și sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje în vederea retragerii și neutralizării produselor contaminate.”, adaugă DSVSA Ialomița într-un comunicat de presă.
Formetanatul și clorfenapirul sunt insecticide iar prezența lor este tolerată în anumite culturi la o concentrație joasă, însă utilizarea lor este interzisă pentru produsele în care au fost descoperite în urma analizelor de laborator.